OBS!!! Copyright på alla mina foton!!!

torsdag 3 januari 2008

Pioner... pioner..... och Min Thailandsblogg är uppdaterad.

Min Thailandsblogg är uppdaterad .

Ken och Carina på bloggen: Trädågrdsdrömmar visade några fantastiska pioner i sitt sista inlägg. Det fick mig att längta till sommaren och alla mina pioner! Dessa underbara sagolika varelser!

Allt från spröda enkla små älvor till stora svulstiga primadonnor!

Och jag måste säga att jag älskar dem allihop!

Jag har ju i ett tidigare inlägg http://tradgardsdraken.blogspot.com/2007/09/pionerpionerpioner.html visat några stycken av mina.


Jag tänkte jag skulle visa lite fler av dem idag. Och nu kanske någon blir lite besviken ... för jag tänker inte visa dem på det viset man skulle kunna tro.
Jag tänkte faktiskt visa på en annan skönhet som dessa växter uppvisar och som många kanske inte tänker på. Nämligen bladverket!Då då börjar vi väl.

Första bilden visar en aldeles nyvaken dillpion. Den påminner starkt om en liten igelkott när den kommer upp på våren! Fast kankse inte i igelkottfärg då utan i en mängd skiftande andra färger. Titta noga så ser ni både grönt, brunt och rosa! Den är verkligen jättefin! Och det är väldigt svårt att låta bli att ta på den... och klappa på den.......När den sedan rest på sig lite mera... påminner den nog mest om en palm! Åhh... nu längtar jag till Thailand igen! I natt har det snöat lite, det gjorde det i går med och det är -3,4 grader brrr.... Fast nu var det ju pioner jag skulle skriva om och inte väder och tropikerna.Pionernas fröställningar är väldgit fina. De påminner starkt om sådana där hattar som man förknippar med gyklare! I denna var det tyvärr inga frön. Foderbladen visar däremot upp ett fantastiskt färgspel! Titta bara! Visst är det vackert?! Rött, gult, orange mm.


Om detta är en herrgårdspion eller dillpion skall jag låta vara osagt. Fotot visar en knopp med mängder av smala blad som väller ner likt en fin dams krinolin. Man skall kunna skilja dillpionen från herrgårdspionen på ståndarna i blomman... eller var det pistillerna? Nåväl.... dillpionen uppvissar sällan mer än två sådan och aldrig fler än tre. Herrgårdspionen uppvisar oftast tre, minst fyra... sådana.

Svavelpion... åhh denna skönhet.... Detta är väl verkligen pionernas vackraste lilla älva! De rundade och blådaggiga bladverket är ett stort kännetecken för denna pion.

Svavelpionens frökapsel är ett riktigt konstverk i sig. Det är bara de blåsvarta fröna som är grobara. De röda är blindgångare.. dvs. har ingen grobarhet.

Lactiflorapionen / doftpionerna är underbart vackra tidigt på våren när de tittar upp ur jorden. De flesta är mörkt vinröda men vissa kan vara lite mer åt det gröna hållet.

De bleknar allt eftersom de utvecklar sina blad för att till slut bli helt mörkgröna.


En diamnt i mitten av en trädpions blad....


Trädpionens vårblad är lika vackra de... titta bara!

Kanske visar jag blomorna en annan dag?

7 kommentarer:

 1. Bilden med diamanten - suck så läckert! :D Jag längtar tills mina trädpioner har växt till sig. För att inte tala om att mina svavelpionfrön ska gro så att jag ska få en hel skog utav dem. En hel skog utav dillpion/palmer hade inte heller varit helt fel. Bladen och allt annat hos pionerna är lika viktiga som blommorna även om det är ofta är blommorna man lägger märke till. :) När får vi se dem?

  SvaraRadera
 2. Härliga bilder Linda.
  Snart får vi se den sticka upp sina första skott.
  Har fått lite mer plats ( på landet) så nu kan också jag plantera pioner :) :)

  Birgitta

  SvaraRadera
 3. Vilka bilder Linda!Säger som Karin:Suck vilken diamant....!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 4. Nu är det våran tur ÅÅÅHHH....
  Vilka fina bilder har tyvär varit dålig på att ta kort i dom stadierna som du har tagit..mucket
  fina.
  Ken& Carina

  SvaraRadera
 5. föresten Linda!
  Du vet..det finns en rosa varant av dillpion på den Tyska plantskolan Klose, som får riktigt ljusgrönt "rufs" tidigt på våren.
  Helt fantastisk!
  Mvh Carina

  SvaraRadera
 6. Piondrömmar/Carina:
  Jodu... VILL HA med stora bokstäver. Hittade den på en dansk pionsida idag... de vill
  650dk för den.
  Linda

  SvaraRadera
 7. underbara bilder som vanligt Linda, spec den med "diamanten",
  Kollade även din thailandblogg, sååå fint det blir!/Monica

  SvaraRadera

Blir så glad för minsta kommentar!