OBS!!! Copyright på alla mina foton!!!

torsdag 25 oktober 2007

De där damerna utan skägg.... Skägglösa Irisar.

Detta är en ganska vanlig, tror jag, vatteniris. Namnet är Iris laevigata 'Snowdrift' (glansiris) den gillar att växa vid damkanten och tom i vattnet. Visst är den söt?Denna Iris köptes som Iris Sibirica Ruby Wine. En mycket lärd kvinna lärde mig att så är inte fallet utan att detta antagligen är en korsning inom Crysoprages Irisarna / Sammetsiris.
Härlig är den i alla fall!!


En frösådd Iris. Brokirisgruppen om jag inte missminner mig..... växer ordentligt och gillar att stå lite fuktigt eller som hos mig i en fukt hållande(lera)rabatt.


Så till en riktig Sibirica Iris. Sibiricorna är lättodlade och vansinnigt vackra. Gillar att stå lite fuktigt och lite surt. Denna heter Silver Edge pga. sin vita kant runt kronbladet. Visst är den tjusig?Så... en Lady... Iris Sibirica Lady Vanessa. Gudomligt skön med alla sina olika färgnyanser. Riktigt breda undre kronblad som står vackert nästan rakt ut!
Detta är en ritkigtgammal Sibirica. Mrs. Rowe. Jättesöt och mild i sin färgställning. En gracil och vacker blomma.Denna är nog en av de vanligare i våra trädgårdar.


Så en vit variant. Namn?? Nix jag är värdelös på att hålla koll på vad mina växter heter.GUL! Butter and Suggar... eller var det tvärt om... en av favoriterna .. fast jag alla är favoriter! Måste man föresten välja?


Iris Sibirica Rufflet Velvet.En namnlös till. Denna har en jättevacker form på sin blomma tycker jag. Därtill klara fina färger som ger fin kontrast.

Fina eller vad tycker ni?

6 kommentarer:

 1. Klart du inte måste välja - de är ju jättefina allihop! Gillar själv de skägglösa mycket. :) Trevlig helg på dig!

  SvaraRadera
 2. Härliga irisar du har. Ska lägag upp en bank med egna och hoppas att hitta fler än de som jag redan har. Har gjort om min blogg och hoppas du och även andra kan titta in. Kändes lite ledsamt att göra en blogg där bara du och KarinSkara skrev i men som man säger i Frankrike, Cést La vie, med reservation för stavningen. Nu drar vi ut på landet i över en vecka och det ska bli spänannde att se hur det ser ut så här sent på höstkanten. Ha det gott.

  SvaraRadera
 3. Vilka härliga Irisar!!
  Gillar både skäggiga och rakade ;)

  Passar på att önska dig och alla djuren där hemma en skön helg!

  SvaraRadera
 4. Så vackra irisar! Hur många olika sorters blommor samlar du på egentligen :) ? Ha en härlig helg!

  SvaraRadera
 5. Går inte att välja ut någon speciell de är så fina allihop.. det är ju det som är tjusningen när man gillar någon sort att det finns så många varianter och alla är så vackra på sitt sätt.. ha en go söndag .. Kram Monica

  SvaraRadera
 6. Vilka söta irisar du visar Linda. Dem gillar jag också även om de små står närmast mitt hjärta.

  mvh, Anja

  SvaraRadera

Blir så glad för minsta kommentar!