OBS!!! Copyright på alla mina foton!!!

tisdag 1 januari 2008

Då kör vi del 3 av En sagolik Trädgård.

Så är det dags för den avslutande delen av bilderna från KarinSKARAS trädgård. Igentligen skulle jag ha kunnat dela upp detta inlägg i minst två men nu blir det inte så....
De första fotona i detta inlägg är från första gången, 2006, jag var och hälsade på men det får ni stå ut med!
Detta är en gigantisk Ek!! Gämför med roddebladen bredvid som är avnormal storlek! Helt fantastisk( jag vet var den är nergrävd!).


Min favoritormbunke... Ta er en närmare titt! Titta vilka härligt krusiga kanter den har.

Alla bilderna är klickbara för att få i ett större format.
Detta är en trolldruva med röda bär. Mums... eller inte.... men visst ser de smaskiga ut! Fast jag tror inte jag rekomenderar någon att äta dem! Fast vad vet jag? Jag vet faktiskt inte om de är giftiga.... men jag vet att trolldruvan finns med både röda(som på fotot), vita och med svarta bär.Hosta Cherry Berry! En jätteläcker hosta med röda stjälkar och variegerade blad vilket är väldigt snyggt. Denna kan du vara lugn för Karin.... den har jag redan!Se då finnt kombinerat! Gulbladigt ihop med både blåbarrigt och div. andra blad/barr färger!!!

Trädgården är enormt stor och gömmer många rum och passager. På fotot här blommar gullregnet som bäst. Ljus och skuggor leker tafatt!Ytterligare ett foto som visar lite av alla träd och buskar som finns.
Ena stunden är man i hårt strukturerade minibarrplanteringar och i nästa har man kommit till kontrolerad sagoskog! Här finns nog allt för alla bakar.... jag menar smaker!
En vacker hemerocallis/daglilja... Gentle Shepard? Hemerocallis är ingen lilja...
En lilja/Lilium växer ur en lök vilket dagliljan inte gör. Dagliljan har ett krafigt rotsystem.
Likaså drabbas inte Hemerocallisen av liljebaggarna utan är lättodlade och friska varelser.
Varför den felaktigt, på svenska, kallas daglilja beror på att blomman har formen av en lilja och att blomman endast(oftast) håller en dag. Dubbla former kan hålla längre.
Men i gengälld kommer det blomma efter blomma så blomningen kan bli väldigt lång. Vissa sorter remonterar också. Har man flera sorter kan man få blomning från tidig försommar till långt ut på hösten.Visst är det vackert?
Så har vi kommit ut till västkusten! Repotaget idag handlar om västkustöarnas trädgårdar!


Upps.... nej... vi är fortfarande hos Karin och Stellan.


Men vad gör detta foto här????


Jo... denna skall få komma upp till Karin till våren.... JAG har redan bestämt var han skall ligga! Bara så du vet Karin(om du läser detta) ... du har ingenting att säga till om i detta fallet!
Lennarth heter föresten denna goding.Surjordsrabatter!Perennarabatter!! (snygg bil i bakgrunden... synd att alla växterna skymmer)Mer dagliljor...... Har jag visat några dagliljor från denna trädgård innan???


Ahhh.... kommer inte ihåg var denna var nergrävd.... eller vad den hette!
Dagliljor , dagliljor, dagliljor..... och lite buskar och träd...


Suck.....


Och en hosta.... till....


Vacker buske... Cornus???


Toffslilja! Häftig eller hur?Hosta 'Praying Hands'. Hur fin som helst och väldigt annorlunda.Vem skulle tacka nej till denna lönnen? Inte jag i alla fall... Acer.... Pulveratum ...????Och så en fin bild på den snygga bilen igen!!!! Visst är den fin... och praktiskt... man får plats med måååååånga växter i den bagagen! Fäller man baksätena får man plats med ännu mer!
Vem lockas inte att följa denna gräsgång?? Vart leder den? Ett vackert gammalt träd har fått stå kvar för att ge karaktär. Mycket vackert!En variegerad Rudbeckia. Här finns massvis av variegerade växter! Ett riktigt paradis för en sådan variegatatok som jag!!!


Den fyllda rudbeckan 'Razzmatazz' är inte dum heller och väldigt vacker ihop med Liliumen bakom! Jodå här finns riktiga liljor med!!!
Och titta! Här är klematisen som jag visade i förra inlägget! Då på långt håll förvisso. Nu får ni se den på lite närmare håll. En Mulit Blue tror jag bestämt att det är!


Jag tackar för mig för denna gången ... direkt från Karin och Stellans trädgård, för bloggen: Trädgård ... drakar och lite annat!

Linda

1 kommentar:

  1. Va jag längtar till våren och sommaren när jag ser bilderna,som är fantastiska som vanligt. Den allra senaste rabatten kommer säkert att bli fin också hos Karin. Den som Stellan gjorde i höstas men grävskopan. Ännu mera dagliljor ....... det blir grejer det.

    SvaraRadera

Blir så glad för minsta kommentar!