Texten är tagen ur: Kokbok från Göteborgs skolkök.5:e upplagan. 1923. Pris då: 3 kr.
ÄGG.
Allmänna anvisningar; uppköp och behandling av ägg.
Ägg äro i allmänhet uppskattade över sitt verkliga värde, i synnerhet om man räknar med deras pris i handeln.
En mera ekonomisk hushållning av ägg, som ger större omväxling i diéten är därför, att ej så mycket äta dem såsom kota eller stekta, utan använda dem som tillsats i olika maträtter, varigenom de drygas ut på ett klokt sätt.Ägg har egenskapen att luckra och binda samt höja smaken även om de användas efter en mera sparsam beräkning, och detta gör även födan mer sund.Som exempel må anföras: ägg i mjölk, soppor, såser, omeletter, stanningar, pannkakor och puddingar.Att såsom i följande recept angives, till omeletter och äggstanningar taga 1 tsk. mjöl och 1 kkp mjölk till varje ägg, gör anrättningen lätt och god samt drygar ut densamma.
Goda, bra hönsägg ha en vit eller för övrigt ren färg, de skola ha tillbörlig storlek, kännas tunga och synas genomskinliga, när man håller dem mot ljuset.Ägg värpta av unghöns, äro i regel små vilket dock ej för köparen medför någon egentlig olägenhet, om äggen köpas efter vikt.
Medelstora ägg 17-18 stycken kunna beräknas väga 1 kg. Gamla ägg, vilka avdunstat vatten, äro lättare än färska. De förra sjunka delvis under vattenytan i en lösning av 9 delar vatten och en del salt, ett färskt ägg sjunker till botten.
Lämpliga inpackningsmedel för forsling av ägg äro träup och äggfack av papp. Hackelse, agnar och hö giva lätt äggen bismak.
Inlagda ägg lämpar sig i regel ej för kokning. Genom konserveringen tilltäppas nämligen skalets porer. Den vid upphettningen av ägget inom detsamma bildande vattenångan spränger ägget. Detta kan dock avhjälpas genom att med en nål sticka hål i skalet.
Bästa tiden för inläggning är under april och maj. Priset är då i regel fallande, och det är även lättare vid denna tid att få färska ägg än på hösten, då de stiga i pris, och försäljarna därför gärna lägga upp förråd av ägg.
Om ägg äro orena utanpå skalet, antyder detta att de hämtats från ett rede med bristfällig vård. Dylika ägg skola tvättas, men så att de ej komma i direkt beröring med vatten, vilket tillgår sålunda: En duk fuktas i vatten, kramas ur, varpå den doppas i koksalt, och så gnider man äggen med duken, tills dess de äro rena, vilket går mycket lätt.Skalen skall kunna sedermera användas som klarmedel.
För kortare tid kunna ägg förvaras stående i ägghylla. hjälpmedel att förvara ägg för längre tid äro många. Om sättet att inlägg ägg i vattenglas, se registret: inläggning av ägg.
Ja, dom hade det besvärligt att förvara mat förr i tiden. Fast det där med vattenglas fick man ju göra i plugget, men jag tror inte att någon förvarade ägg så då.
SvaraRaderaTyvärr kan jag inte längre äta ägg beroende på gallproblem, så ibland bara LÄNGTAR jag efter ett löskokt...eller hårdkokt...eller
Hahaha, vilken underbar beskrivning;) att de inte fattade att det bara var att lägga dem i kylen:)))
SvaraRadera