OBS!!! Copyright på alla mina foton!!!

fredag 19 oktober 2007

Julros = Helleborus

Julrosor! Den lättaste julrosen att odla är Helleborus Orientalis som är dess vetenskapliga namn. Kallas ibland också för Turkisk Julros. Orientalisarna finns i en jättestor variation vad gäller färger och mönster. Även dubbla sorter finns vilka har de mest fantastiska blommor.

Här är min första julros som jag köpte pga. dess underbara utseende! Massvis med röda prickar på en nästan helt vit botten.
Denna vackra julros börjar som nästan helt svartröd till att blekna till ljusare röd.

När julrosen / Helleborusen blommar så här på vårkanten blir man knäsvag! Humlorna har vaknat och är mycket tacksamma över maten på dessa tidigblommande skönheter.

Så till lyxvarianten .... den dubbla!! På plantskolan stod det för några år sedan en back med
'vita dubbla julrosor' mitt i denna back stor även denna......

PRICKIGA! Skåda mästerverket! Denna är så vacker! Rodnar till rosa när blomman blir lite äldre.

Se så försiktig denna är med prickarna en nära på kritvit julros.

Så finns det de som bara vill vara kaxiga! Varför vara vit? Eller prickig? Nix limegul!


Min första igen....


En rosa som ser sprayad ut i teckningen... inga direkta prickar och inte direkt enfärgad utan något mitt i mellan.

Limegul med prickar.... alla möjliga kombinationer finns.


Och en vit med lite lime i mitten.......

Nu skall jag sluta... så ni slipper scrolla er fördärvade! Ha en trevlig Helg.

12 kommentarer:

 1. Roligt att du vill länka till mig! (jag länkar tillbaka).
  Vilka samlingar du har! Riktiga blomsterskatter. Julrosor är verkligen vackra. Har två, men de har ännu inte blommat så rikligt. Tar de sig kanske jag också vågar mig på en liten samling.
  Ha en mysig helg!

  SvaraRadera
 2. Så vackra! Jag älskar julrosor och kom just nu på att min klockjulros var på väg att blomma sist jag tittade på den. Måste ut och kolla hur långt den ahr kommit.

  SvaraRadera
 3. Vilken samling skönheter du har!
  Jag blir sugen på att införskaffa mig några jag med.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Milde tid.. är de dina allihopa..julrosorna. de var underbara!=)/åsa

  SvaraRadera
 5. fantastiska julrosor!! jag väntar fortfarande på att mina "julisar" ska blomma. hoppas det blir någon blomma till våren. sedan vill jag bara säja att jag är dökär i dina drakar
  tettan

  SvaraRadera
 6. Ja får säga som de andra jisses vad julrosor du har sååå vackra.. De prickiga är för söta och de dubbla.. man vill bara ha.. Har en vanlig enkel vit... jättesöt som tittar fram när snön smälter undan.. små naturens under är de.. och en gigantisk.. Stamjulros tror jag den heter.. har inga bra kort på den.. men den är stor som en liten buske och taggig ytterst i bladen.. du kanske vet vad de heter.. limegröna blommor har de också...=)

  SvaraRadera
 7. Visst är de skönheter?! Och vad många du har.... så fina. Jag har några klassiska vita Hellebors niger och tar de sig nu bra, så skall det bli fler, kanske en mörk rosa... Ha en skön söndag 8`)

  SvaraRadera
 8. Vilka läckerheter du har,ojoj...jag provade att så julrosor,men nej,dom ville inte gro,ska prova igen,för de är ju så vackra!

  SvaraRadera
 9. Vilken härlig samling och den gula stack ut lite vackert. Skulle ju passa ypperligt i min gul - orange rabatt. Jag brukar köpa ett par stycken till advent för de går bra att ha inomhus för mig. Ska titta lite extra efter den nyansen. Beställde för ca ett år sedan småplantor av en vit sort men får nog vänta ett tag till innan blomning. Det är otroligt vackra och finns i rabatten så lång tid också. ha det gott, Karina.

  SvaraRadera
 10. Jag kan bara hålla med, vilka vackra julrosor! Jag är så sugen på att ha några jag oxå men jag avvaktar tills vi har flyttat, de gillar ju inte att flyttas har jag hört...

  Tack för titten!
  / Birgit

  SvaraRadera
 11. Vilka skönheter!
  Har inte en enda Julros själv men förstår nu att några måste införskaffas så småningom! ;)
  Till saken hör att vi flyttade ut på landet och blev med tomt så sent som i somras. Det är så mycket man vill ha och lite man får ;) Mer på önskelistan till nästa säsong!

  SvaraRadera
 12. Snart har vi dem blommandes!

  mvh, Anja

  SvaraRadera

Blir så glad för minsta kommentar!